Lue työohje

Parketin asentaminen

Lukkoponttiparketin asennusohje

14 mm:n lukkoponttiparkettilaudat asennetaan nk.uivaksi lattiaksi kiinnittämättä niitä aluslattiaan. Ne voidaan myös asentaa alustaansa liimaten, lisätiedot valmistajan nettisivuilta. Laudat asennetaan taittamalla ne kiinni ponteistaan toisiinsa lukkoponttirakenteen avulla ilman liimaa. Liitostapa vaatii pienen napautuksen laudan pitkälle sivulle. Parkettilaudat eivät sovellu itsekantavaksi lattiaksi.

Uusissa taloissa rakennuskosteuden vähentämiseksi huoneistoa on lämmitettävä ja tuuletettava vähintään 1 kk:n ajan ennen lattian asennusta. Huoneilman suhteellisen kosteuden (RH) on asennuksen aikana ja myös sen jälkeen oltava 40- 60 % lämpötilassa 18-24 °C.

Tarvittavat työkalut

Asennuksessa tarvitaan seuraavia työkaluja: pienihampainen saha, vasara, puukko, suorakulma, mahdollisesti pora ja taltta, metrimitta, lyijykynä, vähintään 30 cm pitkä lyöntikiila, puukiiloja sekä hieman PVAc-liimaa.

Aluslattia

Aluslattian tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Se voi olla betonia, rakennuslevyä, vanha puulattia, muovimatto, tms. Huom! tekstiilimatot eivät sovellu alusmateriaaliksi. Varmista ennen asennusta, että aluslattia on riittävän kuiva (ks. Kosteussulku). Puhdista aluslattia huolellisesti, sillä epäpuhtaudet voivat tarjota kasvualustan haitallisille itiöille.

Aluslattian tasaisuus

Käytä suoraa, vähintään 2 metrin linjaria tai esim. parkettilautaa ja tarkista koko aluslattian pinnan tasaisuus huolellisesti. Aluslattian tasaisuuspoikkeama saa olla vaatimuksista riippuen 2000 mm:n matkalla enintään 2-3 mm. Tarvittaessa aluslattiat tasoitetaan tai jyrsitään vaatimusten mukaisiksi. Vanhan puu- tai levylattian kiinnitys tarkastetaan ja korjataan tarvittaessa naulaamalla, ruuvaamalla, oikaistaan hiomalla, levyttämällä tai erikoistasoitteella.

Kosteussulku

Uusien betonilattioiden, lämpimän ja kostean tilan esim. saunan, pesuhuoneen tai vastaavan päälle asennettaessa on parketin ja aluslattian väliin asennettava vanhenemista kestävä 0,2 mm:n PE-muovikalvo, vähintään 200 mm:n limityksellä (alustan max. RH 80 % tai 3,0 paino-% CM). Muovikalvon päälle asennetaan askeläänieristeeksi esim. 2 mm PE-solumuovi tai korkkiraehuopa. Askelääni- ja kosteuseristeenä voi käyttää myös Tuplexaluskatetta (betonin kosteus < 85 %) ilman erillistä muovikalvoa. Viereiset Tuplex-kaistaleet kiinnitetään toisiinsa joko saumoistaan teippaamalla tai overlap-kaistaleen avulla. Huomioi vallitsevat askeläänimääräykset. Tuulettuvilla ala- ja välipohjilla ei yleensä tarvita erillistä kosteussulkua.

Lattialämmitys

Lukkoponttiparketti voidaan asentaa lattialämmitysjärjestelmän päälle. Lattialämmön tulee jakautua tasaisesti koko lattiapinta-alalle. Käynnistä lämmitys viimeistään noin kaksi viikkoa ennen parketin asennusta. Säädä se siten, että 2/3 maksimitehosta saavutetaan ennen asennusta. Menettele näin myös kesällä. Tuuleta hyvin. Lattialämmitys kytketään alemmalle lämpötilalle (n.+18 °C) 1-2 vrk ennen parketin asennuksen aloittamista ja nostetaan takaisin käyttölämpötilaan asteittain 1-2 viikon kuluttua asennuksen päättymisestä. Lattialämmityksessä parkettilattian pintalämpötila ei saa miltään osin ylittää +27 °C. Maksimaalinen vuorokauden aikana parketin pinnassa tapahtuva lämpötilanvaihtelu 5 °C. Huomioi tämä varsinkin mattojen alla sekä vesikiertoisilla lattialämmitysjärjestelmillä mittaamalla pintalämpötila kierron alkupäästä.Lattialämmitys kuivattaa lattian pintaa ja aiheuttaa ylimääräistä puun kutistumista.

Huoneilman suhteellinen kosteus tulisi olla kaikkina vuodenaikoina 40-60 % RH, jotta parkettilattia pysyy hyvänä. Ilman suhteellisen kosteuden ollessa alle 30 %, saattaa parketissa esiintyä lautojen ja pintasauvojen välistä rakoilua, ja jopa irtoamavaurioita kosteuden edelleen laskiessa. Pyökki-, vaahtera- ja jatoba- parketti reagoivat ilman suhteellisen kosteuden vaihteluihin muita puulajeja voimakkaammin, joten niiden asennusta lattialämmityksen päälle ei suositella. Samoin ne ovat erityisen herkkiä myös ulkopuolisen kosteuden vaikutukselle (keittiö, eteinen).

Varastoi parkettipakkauksia asennettavassa tilassa 1-2 viikkoa.

Avaa pakkaukset sitä mukaa kun asennustyö edistyy. Tarkista, että parkettilaudat ovat virheettömiä ennen niiden asentamista. Mikäli havaitset vahingoittuneen tai viallisen laudan, älä asenna sitä lattiaan. Voit vaihtaa sen myyjällä virheettömään tai käyttää sitä asennuksen edetessä rivin aloitus- tai lopetuskappaleena. Asennushukka on noin 3 %. Puu on elävä luonnonmateriaali ja jokainen parkettilauta on ainutlaatuinen, sisältäen puulaaduille luonnollisia ominaisuuksia värisävyineen, oksineen ja juovineen. Auringonvalon UV-säteily muuttaa puun värisävyä ajan myötä. Tummissa puulajeissa tapahtuu värin tummumista/syvenemistä, vaaleissa puulajeissa värisävyn muutos on vähäisempää. Värisävyerot, esim. maton jäljet, tasaantuvat jonkin ajan kuluttua niiden saadessa päivänvaloa. Suurinta muutos on ensimmäisen vuoden aikana asennuksesta.

Elämisvarat

Luonnonmateriaalien tavoin myös parkettilattia elää ilman kosteusvaihteluiden mukaan. Kesäkaudella tapahtuvan laajenemisen vuoksi lattian ja seinän tai muun lattiaan rajoittuvan pinnan väliin on jätettävä normaalikokoisessa asuinhuoneessa 7-10 mm:n liikuntavara, joka peitetään jalka- tai peitelistalla. Käytä riittävä määrä kiiloja sopivan raon pitämiseksi ja lautojen kiristämiseksi. Suuremmissa huoneissa yli 8 m:n levyisissä, tulee liikuntavaran olla 1,5 mm jokaista lattian leveysmetriä kohden mitattuna lautojen poikkisuuntaan. Lämmityskaudella tapahtuva lattian kutistuminen tulee huomioida listavalinnoissa. Listan paksuus tulee olla noin 1/3 liikuntasauman leveyttä suurempi, jottei listan ja lattian väliin ilmaannu talvella rakoa. Vastaavanlainen liikuntavara on jätettävä myös esim. putkiläpivientien, kynnysten, karmien ja pylväiden kohdalle. Liikuntasauma tarvitaan lattian koon ylittäessä 12 m leveyssuuntaan ja/tai monimuotoisten/erillisten tilojen välille. Liikuntasauma tehdään esim. oviaukkoon, kulmaukseen tai muuhun luontevaan kohtaan ja peitetään erillisellä listalla. Huomioi myös liikuntasauman teossa edellä mainittu liikuntavaraohjeistus. Kiinteiden kalusteiden ja keittiön kodinkoneiden alle ei suositella asennettavaksi uivaa parkettia, koska se saattaa lukita parketin aluslattiaan.

Karmien lyhennys

Aseta irrallinen parkettilauta alusmateriaalin kanssa lattialle ovenkarmin viereen. Sahattaessa irtolaudan päältä saadaan oikea korkeus ja voit työntää parketin karmin alle. Huomioi riittävä liikuntavara! Myös kynnysten kohdilla on parketilla oltava liikkumavara. Tämän saat aikaan poistamalla palan kynnyksen lattianpuoleisesta alareunasta tai hankkimalla tarkoitukseen sopivia kynnys- tai reunalistoja.

Asennussuunta

Laudat asennetaan yleensä huoneeseen tulevan päivänvalon suuntaisesti. Pitkissä tiloissa laudat suositellaan asennettavaksi huoneen pituussuuntaan. Mikäli aluslattiana on lautalattia, asennetaan parkettilaudat siihen nähden poikittain.

Asennus

1. Mittaa aluksi tilan leveys ja laske kuinka monta lautariviä tulet tarvitsemaan. Jos viimeisen lautarivin leveys jää alle 40 mm:n, sahaa ensimmäinen lautarivi kapeammaksi. Laudat asennetaan kiinnittämällä ne ilman liimaa toisiinsa lukkoponttirakenteella. Aloita asennus vasemmalta oikealle huoneen ehjän seinän puolelta asettamalla ensimmäinen lauta pitkän sivun urospontti seinää vasten. Laudan etäisyyttä seinästä voidaan säätää kiiloilla myöhemmin, kun kolme tai neljä riviä on asennettu.
HUOM! Poista urospontin uloke aina ensimmäisestä lautarivistä riittävän liikuntavaran takaamiseksi! Huomioi sama myös kaikissa seinää vasten tulevissa päätysaumoissa!

2. Asenna seuraava lauta lyhyt sivu kulmassa edelliseen lautaan nähden ja laske lauta varovasti lattialle samalla työntäen päätypontteja vastakkain. Jatka samalla tavalla ensimmäisen rivin loppuun.
Vinkki: Voit “helpottaa” päätypontin lukkiutumista heiluttamalla lautaa hieman ylös-alas-suunnassa sitä kiinnittäessä. Varo rikkomasta päätyvahviketta. Varo lautojen voimakasta taivuttelua, sillä se aiheuttaa yhtenäisen lakkapinnan mikrohalkeilua.

3. Sahaa rivin viimeinen lauta sopivan mittaiseksi huomioiden liikuntavara ja asenna lauta paikalleen. Mikäli aloitusseinä ei ole suora, voidaan seinän muoto piirtää aloitusriviin. Nosta laudat ylös ja sahaa seinän muoto aloitusrivin lautoihin. Asenna laudat uudelleen vasemmalta oikealle unohtamatta liikuntavaraa.
Vinkki: Oikean mitan saat kääntämällä laudan lyhyen sivun urospontin seinään päin ja merkitsemällä oikean katkaisukohdan.

4. Aloita seuraava rivi sahauksesta ylijääneellä palalla. Vierekkäisten lautojen limitys tulee olla vähintään 50 cm, lyhyiden lautojen (1126 mm) limitys min. 30 cm.

5. Asenna seuraavan rivin ensimmäinen lauta pienessä kulmassa edellisen rivin lautaa vasten ja laske se lattiaan. Mikäli lautojen välinen sauma jää vähän auki, varmista, että edellisen rivin laudan naaraspontti on puhdas.

6. Työnnä asennuskiila noin 50 mm päähän viimeksi asennetun laudan päädystä.

7. Asenna ensin seuraavan laudan lyhyt sivu paikalleen pienessä kulmassa edelliseen lautaan nähden ja sen jälkeen pitkä sivu paikalleen. Paina lautaa samanaikaisesti eteen ja alas lattiaa kohti samaan kulmaan edellisen laudan kanssa. Poista asennuskiila ja naputtele kiilan syrjällä laudat paikoilleen, niin että sivusaumoista tulee tiiviit. Huom! Älä käytä parkettilaudan palaa lyöntipalikkana. Asennettuasi kolme neljä riviä säädä parketin liikuntavara seinistä kiiloilla.

Viimeinen rivi

Mittaa viimeisen rivin lautojen tarvitsema leveys useammasta kohdasta (huom. liikuntavara), piirrä sahauslinja ja sahaa laudat sopivan levyisiksi. Asenna laudat paikoilleen ja kiristä ne paikoilleen esim. sorkka- tai kiristysraudan avulla. Käytä suojaa seinän ja raudan välissä. Mikäli viimeinen lautarivi on asennettava oven karmien alle, leikkaa pois naaraspontin alahuulloksen lukkonasta, levitä huullokseen liimaa ja asenna lauta paikoilleen. Asenna kiristyskiilat. Putkenläpivienneissä mittaa lauta oikean pituiseksi/levyiseksi. Piirrä suorakulman avulla putken halkaisija lautaan. Mittaa putken etäisyys jo kiinnitetystä laudasta ja merkitse se porattavaan lautaan. Toisen putken kohta merkitään vastaavallatavalla. Merkitse putkien keskustat lautaan. Poraa putkia varten reiät, joiden halkaisija on 20 mm suurempi kuin putken ulkomitta. Sahaa pistosahalla irti putkien taakse tuleva kappale. Pidä sahaa n. 45 asteen kulmassa myös reikien välistä sahattaessa. Asenna lauta paikalleen. Liimaa irtisahattu pala kaikilta sivuiltaan ja aseta se paikalleen.

Viimeistely

Poista kiilat, kun viimeinen lautarivi on asennettu sekä pyyhi mahdolliset liimatahrat lattiasta kosteahkolla kankaalla. Asenna jalkalistat ja kynnykset. Älä asenna listoja liian tiukasti lattiaa vasten tai kiinnitä kynnystä parketin läpi, jottei lattia lukkiudu aluslattiaan. Peitä putkien läpiviennit peiteheloilla. Suorita tarvittaessa lohkeamien tms. viimeistely puulajin mukaisella kitillä. Suojaa valmis lattia asennuksen jälkeen puhtaalla pahvilla tai kartongilla, mikäli tiloissa tehdään vielä töitä. Puumateriaali muuttaa väriään auringon UV-säteilyn myötä. Suojaamattomat alueet muuttavat väriään suojattuja alueita nopeammin, mutta erot tasoittuvat valon vaikutuksesta ajan kuluessa. Huom! Suojat eivät saa sisältää muovia ja ne pitää teipata kiinni toisiinsa, ei parkettiin. Parkettiasennuksen tulisi olla viimeisin sisustustyö.

Asennusniksejä

Kapea käytävä

Mikäli asennussuunta on esim. kapeaan käytävään nähden poikittainen, estät parkettilautojen pituussuuntaiset muodonmuutokset, kun katkaiset alapinnan pohjaviilun parista kolmesta kohdasta joka laudasta. Katkaisu tehdään vinottain noin 45° kulmassa joko sahalla tai mattoveitsellä ja vain maksimissaan viilun paksuuden verran. Tee päätyliitos kapeassa käytävässä vähintään joka kolmanteen lautariviin.

Poista lukkonasta

Asennustilanteissa, mikäli lautaa ei pystytä kallistamaan pituus- tai leveyssuunnassa, poistetaan pontin lukkonasta tarvittavin osin esim. taltalla ja lauta asennetaan paikalleen liu’uttamalla sitä vaakatasossa. Tällöin pontissa on käytettävä liimaa. Tällaisia tilanteita saattaa esiintyä esim. rivin viimeisen laudan sovituksessa, portaiden tai pattereiden alle asennettaessa, oviaukkojen läpiviennissä, karmien alituksissa jne. Lämpöpatterien alitukset: Lautojen lyhyet sivut voidaan kiinnittää paikalleen liu’uttamalla sivusta sekä naputtelemalla sivusta lyöntipalikalla, kun laudat makaavat tasaisesti aluslattialla. Tällöin sivupontin kiinnittämiseksi laudan reunaa tulee voida kohottaa noin 2-3 cm, jotta sivupontti saadaan kiinnitettyä.

Peitelistoista

Kaikkien listojen ja kynnysten kiinnitys tulee tehdä niin, että lattia toimii uivana. Emme suosittele tiivistemassojen käyttämistä liikuntasaumoissa ja listojen kiinnityksessä niiden alhaisen elastisuuden vuoksi. Älä myöskään sijoita kaapeleita, antennijohtoja yms. liikuntasaumaan.

Asennussuunta

Lukkoponttiparketin voit asentaa myös “takaperin” niin sivu- kuin päätypontinkin osalta. Tämä mahdollistaa esim. keittiösaarekkeiden kierron.